Energiasäästöä ilmalämpöpumpulla

Nykypäivän arjessa sähkön sekä lähes kaikkien elinkustannusten hintojen jatkuvasti noustessa lämpökustannusten hoitaminen on monille talouksille huolestuttava puheenaihe. Siksi erilaiset tehokkaat lämpöilmapumput ovat saaneet Suomessa ja muissa pohjoismaissa suuren suosion energiatehokkuutensa ja edullisuutensa vuoksi.

Energiaa säästävä ilmalämpöpumppu

Ilmalämpöpumpun mekanismi perustuu siihen, että ulkona olevasta ilmasta lämmitetään kompressoritekniikan avulla kuumaa huoneilmaa, joka puhalletaan talouteen erillisen ilmalämpöpumpun avulla. Normaalisti pienikokoinen ja huomaamaton pumppu asetetaan sopivalla paikalle kotitalouteen, jossa se pääsee puhaltamaan kuuman tai vastaavasti kesähelteillä viileän ilman mahdollisimman kauas huoneistoon, jolloin on mahdollista suuri energiatehokkuus. Toimintaperiaate on sekä lämmittävällä sekä viilentävällä ilmalla sama, jolloin ilmalämpöpumpun hyödyt eivät rajoitu kylmään talveen, vaan voivat auttaa viilentämään kuumalla helteellä nousevia lämpötiloja sisätiloissa.

Nykyään ilmalämpöpumput ovat yleistyneet kotitalouden alkuperäisen lämmitysjärjestelmän tueksi esimerkiksi huoneisiin, joissa eniten tarvitaan lämpöä. Vain yhdellä suurenkin huoneiston tai talon ilmalämpöpumpulla voidaan saada aikaan noin kolmenkymmenen prosentin säästö talouden koko lämmityskustannuksiin. Laite toimii mainiosti esimeriksi puulämmitteisen talouden avustajana, sillä samalla kun takkatuli lämmittää huoneilman kuumaksi, ilmalämpöpumppu voi levittää kuuman ilman puhaltamalla paljon laajemmalle alueelle asuinhuoneistoon, jolloin lämpötehokkuus saadaan maksimoitua.

Tavallinen ilmalämpöpumppu kuluttaa noin kolmanneksen siitä sähkön määrästä, mikä samalla taloudella menee esimeriksi lattialämmityksen vuoksi, joten investoituaan sopivaan ja tehokkaaseen laitteistoon, kotitaloudessa voidaan puhua merkityksellisistä säästöistä ja huomattavasti pienemmistä kustannuksista.

Helppokäyttöinen ja turvallinen lämmitysjärjestelmä sopii monenlaisiin tiloihin

Ilmalämpöpumput ovat käteviä käyttää ja helppoja asentaa, joten niitä käytetään nykyään myös yleisesti vapaa-ajan asunnoissa, varastoissa tai autotalleissa ylläpitämässä tarvittavaa ylläpitolämpötilaa. Se on huoleton ja turvallinen lämmitysjärjestelmä, jossa on paljon vähemmän riskejä kuin esimeriksi puulämmitteisessä tai öljylämmitteisessä taloudessa. Verrattaessa huolettomuutta esimeriksi öljylämpöön, se on oiva ratkaisu, sillä öljyn vahingossa loputtua kalliit öljylämmitykseen vaadittavat laitteet saattavat mennä epäkuntoon, kun taas ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti pitkiäkin aikoja.

Lämpöpumput ovat myös tehokkaita nykyisen tekniikan myötä suodattamaan ilmaa ja poistamaan ilmasta haitallisia epäpuhtauksia ja hajuja. Silloin laitteeseen kiinnitetään erillinen suodatin, jolloin sisätilan ilmasta saadaan raikkaampaa ja terveellisempää hengittää. Laitteen läpi kulkevan huoneilman kautta suodattimiin tarttuvat pölyhiukkaset puhdistavat hengitysilmaa, vaikka erillistä puhdistavaa suodatinta ei olisi erikseen asennettukaan. Ilmalämpöpumppu on siksi tärkeää puhdistaa säännöllisin väliajoin, jotta laitteesta puhaltuva ilma pysyy puhtaana ja raikkaana.

Ilmalämpöpumpun asentaminen ei ole vaikeaa

Kohtuullisen helposti asennettavan laitteen ensimmäinen vaihe on löytää mahdollisimman hyvä ja tehokas sijainti asunnossa, jossa se voi puhaltaa ilmaa koko huoneistoon. Sijainnin tulee olla mahdollisimman esteetön ja avoin, jotta riittävän suuri määrä lämmittävää ilmaa pääsee puhaltumaan laitteesta ulos. Usein hyvä paikka voi olla ikkunan yläpuolella, jossa verhot eivät häiritse tai huoneistoja erottavan oven karmin yläpuolella. Kun sopiva paikka on löydetty, asentaja mittaa tilan ja kiinnittää ilmalämpöpumpun tulevan pohjatelineen. Laitteeseen tehdään sisäyksikön sähkökytkennät, joihin tarvitaan aina ammattilainen asentaja.

Asentaja asentaa ilmalämpöpumpun ulkoyksikön seinään tai erikseen maassa olevaan telineeseen, josta laite ottaa ilman. Sen jälkeen sisäyksikkö ja ulkoyksiköllä yhdistetään kaapelein tekemällä reikä seinään, josta kaapelit saadaan ulkoa sisään. Putket ja kaapelit asennetaan erilliseen koteloihin, jotta ne eivät ole alttiita ulkoilman säävaiheluille, kulumiselle tai pieneläinten tihutöille.

Asiantunteva asentaja on aina koulutettu myös sähkötöihin ja asentamisen jälkeen testaa erikseen, että ilmalämpöpumppu toimii moitteettomasti ja neuvoo sen käytössä uutta omistajaa. Selkeät ohjeet ovat tärkeitä, jotta voidaan tunnistaa esimerkiksi vikatilat ja erilaiset sähköhäiriöt normaalitoiminnasta. Lopuksi asentaja ja uusi omistaja tekevät vielä käyttöönottodokumentit ja varmistaa takuun. Lämpöpumpun asennus kestää muutamia tunteja, jonka jälkeen laite on käyttövalmis ja talouden säästö lämmityskuluissa voi alkaa.