Kotoisa ja perinteinen puulämmitys

Itsenäisessä omakotitalossa erilaiset lämmitysmenetelmät vaihtelevat merkittävästi ja vaihtoehtoja on lukuisia mistä valita. Samalla kun toinen lämmittää talonsa öljyllä, toinen varaa koko talveksi polttopuita tai helpon ja automaattisen sähkölämmityksen. Myös kustannukset vaihtelevat suuresti eri lämmitysmenetelmissä talven aikana, joten sopivaa lämmitystä suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon omalle talolle sopivin vaihtoehto.

Pidemmällä aikavälillä myös erilaiset investoinnit voivat auttaa säästämään lämmityskustannuksissa, jolloin esimerkiksi remontin yhteydessä kannattaa harkita lämmön maksimoimista ja edullisemman lämmitysvaihtoehdon tuomista kotiin. Puulämmitys on yksi kohtuullisen edullisista lämmitysmenetelmistä, mikäli takat on rakennettu oikein ja ne varaavat lämpöä pidemmäksi aikaa. Uuden talon rakennussuunnitelmassa eri lämmitysjärjestelmiä miettiessä on hyvä määrittää huonerakenteet niin, että lämpö saadaan käytettyä ja varastoitua mahdollisimman tehokkaasti.

Perinteinen ja kotoisa puulämmitys

Kautta aikojen Suomessa talot ovat lämminneet tunnelmallisten takkojen ja tulipesien avulla. Lämpöä pitkään varaavien takkojen avulla on voitu mahdollistaa se, että tulipesä lämmittää pitkään vielä tulen sammumisen jälkeen ja jää raskaan takan sisärakenteisiin kytemään. Ennen myös talojen keittiöissä valmistettiin ruoat puuhelloilla, jolloin ruoka on saatu valmistettua tulen lämmössä tehokkaasti, luonnonmukaisesti. Samalla erilaiset puuhellat ovat tuoneet lämpöä myös keittiöihin.

Pehmeää lämpöä

Erilaisten tiili- ja kivitakkojen valmistaminen on tyyristä puuhaa, mutta lämmitysmenetelmänä se on edelleen hyvä ja kohtuullisen edullinen vaihtoehto talon lämmittämiseen. Samalla lämpö tuntuu pehmeämmältä ja tuli pitää ilmankosteuden sopivana, toisin kuin esimerkiksi sähkölämmitys, joka kuivattaa ilmaa ja siten esimerkiksi talossa asuvien ihoa ja hengitysilmaa. Suomi on monien metsien maa, jonka yhtenä päävientituotteena on puu, jolloin sitä riittää hyvin myös suomalaisten talouksien lämmittämiseen ja se on suurina määrinä ostettuna kohtuullisen edullinen ja luonnonmukainen vaihtoehto.

Talosuunnitelma takan ympärille

Perinteinen puulämmitys on toisaalta hieman työläs nykyajan ihmisten kiireistä arkea varten. Monissa talouksissa varaavia takkoja on suunniteltava ja rakennettava eri huoneisiin, sillä yksittäinen tulipesä lämmittää usein vain yhtä tai kahta huonetta kerrallaan. Paras lämmitystehokkuus takoilla on silloin, kun huonejärjestys ja pohjapiirustus on suunniteltu niin, että rakennuksen keskellä oleva takan seinämä on avoimena mahdollisimman moneen huoneeseen. Siten takan lämpöä varaavat seinämät pääsevät lämmittämään mahdollisimman monta huonetta ja mikäli asuinrakennuksessa on useampi kerros, lämpö saattaa hieman vaikuttaa myös takan yläpuolella olevaan kerrokseen.

Vaikka räiskyvä tuli takassa on oiva luomaan rauhoittavaa tunnelmaa, jokaisen tulipesän sytyttäminen joka päivä saattaa kuluttaa yllättävän paljon aikaa ja vaivaa päivän aikana, eikä kytevää takkaa voi jättää valvomatta kokonaan. Useimmiten tulen sammuttua pellit pitää sulkea erikseen myöhemmin, joten tämä vaatii hieman suunnitelmallisuutta muun kodinhoidon osalla. Kiireettömälle kodissaan viihtyvälle henkilölle tai perheelle puulämmitys on hyvä vaihtoehto, mutta nykypäivänä se ei enää ole monessakaan talossa pääasiallinen lämmitysjärjestelmä, vaan toimii esimerkiksi sähkölämmityksen rinnalla, mikä sekin on varteenotettava vaihtoehto.

Polttopuut kannattaa ostaa kertainvestointina

Polttopuiden hinnat vaihtelevat suuresti eri paikkakuntien ja maanosien mukaan. Maaseudulla yksittäinen maanomistaja, joka omistaa paljon metsiä, saattaa myydä useita kuutioita varsin edullisesti, kun taas kaupoissa polttopuut ovat melko kalliita. Edullisemmaksi puulämmitys tulee, kun polttopuut ostetaan suurina halkoina ja puutalkoissa halotaan itse puut pienemmiksi ja tulipesiin sopiviksi. Polttopuuta kannattaa myös ostaa suuri määrä kerrallaan, jolloin ne voidaan talvea varten varastoida ja käyttää myöhemmin. Polttopuun on oltava myös riittävän ajoissa kuivattua, jotta se toimii tehokkaasti lämmityskeinona.

Takan lämpöön vaikuttaa myös se, mitä puuta käytetään lämmitykseen. Eri puulajien materiaalit ovat tiheydeltään erilaisia, jolloin ne palavat nopeammin tai hitaammin. Perinteisesti suomalainen koivupuu on yksi parhaimmista polttopuista lämmitystä varten.