Remontista pitkäaikaista säästöä lämmityskustannuksiin

Samalla kun kaikki lämmityskustannusten hinnat ovat jatkuvassa nousussa, moni talon omistaja päätyy harkitsemaan erilaisia lämmönkustannuksia säästäviä remontteja, jotka parantavat talon energiatehokkuutta, säästävät pitkällä aikatähtäimellä, nostavat asuinrakennuksen arvoa ja saavat aikaan miellyttävämmän asuinympäristön. Monissa vanhoissa taloissa korkeat lämmityskustannukset johtuvat suurimmaksi osaksi siitä, että rakennusmateriaalit ovat vanhoja ja huokoisia, jolloin suuri osa lämmitetystä ilmasta pääsee karkaamaan eikä ole silloin lainkaan energiatehokasta. Jokainen talo on omanlaisensa ja omistajan kannattaa harkita tarkkaan tarvittavat remontit ja laskea remonteista tulevat kustannukset ajatellen pidempää aikaväliä, jolloin pystytään investoinneista huolimatta säästämään merkityksellisesti jatkuvasti nousevissa lämmityskustannuksissa.

Nykyaikaiset ikkunamateriaalit pitävät lämmön

Aiemmilla vuosikymmenillä rakennuksissa käytettiin kaksinkertaisia ikkunoita, jotka eivät ole olleet lämpötiiviitä. Silloin suuri osa lämmöstä pääsee karkaamaan ulkoilmaan vanhoissa taloissa. Moniin vanhoihin asuinrakennuksiin voidaan vaihtaa energiaa säästävät lämpöikkunat, jotka eristävät lämmön tehokkaasti sisätiloihin. Nykyään myös ikkunat ovat kolmikerroksisia niin, että ulompien ikkunoiden väliin jää tyhjiö, josta ilma ei pääse ulos ja sisempien ikkunoiden väli eristää lämmitettävän ilman tehokkaasti.

Ikkunoiden ilmatiivistys on merkittävä osa saneerauksissa ja uutuuskohteissa. Sekä ulkopuolelle että sisäpuolelle on saatava runkorakenteeseen tahokas materiaali, joka pitää kylmyyden ja kosteuden poissa sisäilmasta. Suurin lämmönhukka ikkunoissa on välilistoissa, joissa ikkunalasi päättyy ja ikkunan runkorakenne alkaa. Oikean lämpöä eristävän välilistan avulla, joka johtaa lämmön takaisin sisätilaan ja pitää kylmän ulkolämpötilan ulkona, voidaan saada merkittävät säästöt lämpökustannuksissa. Suuri lämpöhukka tulee, kun ikkunassa käytetään metallisia välilistoja, jotka johtavat lämpöä pois sisätiloista. Sen sijaan eristeinä voidaan käyttää erilaisia materiaaleja, jotka luovat lasilevyjen väliin tiiviin tilan lämmön karkaamisen minimoimiseksi.

Lämpöeristeet seiniin

Useissa remonttikohteissa pyritään minimoimaan lämmönhukka remontoimalla seinien eristeet uudelleen, jolloin koko talosta voidaan saada huomattavasti tiiviimpi ja lämpimämpi. Saneerauksen alussa kartoitetaan ensin lämpöhukan syy, joka voi olla lattiassa, katossa tai seinissä. Tavallisimmin vanhan talon eristemateriaalit ovat saattaneet vuosikymmenten aikana kerätä kosteutta eivätkä ne ole ilmatiiviitä. Ennen on yleisesti käytetty purueristeitä tai villaeristeitä, joiden kunto on selvitettävä. Silloin on ennen suurempia toimenpiteitä tärkeää avata rakenteet ja tarkistaa, mitä sisältä löytyy. Joitakin lämmönhukasta kertovia merkkejä voi tarkkailla myös ilman purkutoimia, esimerkiksi jos katon lumi sulaa nopeasti tai jos ikkunoihin kertyy kosteutta.

Remontissa on siis hyvä käyttää rakennusmateriaaleja, joissa on mahdollisimman korkea lämmöneristyskyky, kuten kevyt, mutta lämpöä tehokkaasti eristävä polyuretaanilevy. Se on erinomainen materiaali, sillä hyvän lämmöneristyksen lisäksi se on täysin paloturvallinen materiaali sekä kevyt kantaa ja siinä on hyvä tuulen eristys. Levyjä on saatavilla eri levyisinä jokaiseen kohteeseen tarvittavan eristyksen aikaansaamiseksi. Ennen kipsilevyn laittamista uretaanilevyn tiivis kiinnittäminen on tärkeää. Perusrakenteen ja levyn väliin jää pieni väli, joka vaahdotetaan täyteen, jolloin samalla levy saadaan kiinnitettyä. Levyn kiinnityksen jälkeen levyn päälle tulee sitten kipsilevy uudistamaan sisätilaa. Nykyään on myös saatavilla erityisiä eristelevyjä, joissa on uretaani ja kipsilevy samassa, jolloin remontin edistyminen on nopeaa ja helppoa.

Remonttikohteessa uretaanilevy on toimiva ratkaisu, sillä kapeissa vanhanajan rapuissa voisi olla vaikeaa saada kovia eristelevyjä ylös. Uretaanin etu on, että se on helppo kuljettaa sekä leikata oikean kokoiseksi väliseinään. Myöskään asennus ei vaadi suuria toimenpiteitä ja oikein asennettuna taloudesta voidaan saada jopa viisikymmentä prosenttia aiempaa ilmatiiviimpi.

Kodin rakenteiden saneeraaminen saattaa olla tuhansien eurojen investointi, mutta muutamassa vuodessa ilmatiiviimpi rakennus säästää vuosittain lämpökustannuksissa niin, että remonttikulut maksavat itsensä takaisin, jonka jälkeen alkaa säästäminen vuodesta toiseen.