Sähköllä lämpiää suurin osa Suomen talouksista

Yleisin yksittäistalouksien lämmitysjärjestelmä toimii joko kokonaan tai osittain sähköllä, sillä se on vaivattomin ja helpoin lämmitysjärjestelmä. Kolmasosa uusien talojen rakentajista valitsee sähkölämmityksen kotinsa pääasialliseksi lämmitysmuodoksi, sillä asunnoissa joka tapauksessa asennettavat sähkötyöt helpottavat valintaa. Se onkin siis hyvin käytännöllinen lämmitysjärjestelmä ja siinä on paljon etuja muihin lämmitysmenetelmiin verrattuna.

Sähköllä lämpiävän kotitalouden laitteisto ei vaadi juurikaan huoltoja tai erillisiä investointeja tasaisin väliajoin, kuten esimerkiksi öljylämmitys. Lisäksi sähkölämmityksen voi asentaa millaiseen taloon tahansa. Vaikka sähkön hinta on jatkuvassa nousussa, se ei silti ole huono vaihtoehto uusiin taloihin, joka on rakennettu hyvin energiatehokkaasti materiaaleista, jotka pitävät lämmön sisällä eivätkä hukkaa arvokasta sähköä. Silloin vältytään suurilta sijoituksilta kalliisiin ja monimutkaisiin lämpöjärjestelmiin, jotka joskus vaativat ylimääräistä säilöntätilaa ja tilaa laitteille.

Sähkölämmityksen erinomaiset hyödyt

Yksi sähkölämmityksen parhaista puolista on sen monipuolisuus säädettävyydessä. Ilman suurta vaivaa kotitalous saadaan lämmitettyä tai viilennettyä sopivaan lämpötilaan. Laitteet saadaan myös helposti pois päältä silloin kun niitä ei tarvita, jolloin tämän lämmitysmenetelmän valinta säästää energiaa ja lämmityskuluja. Kun laitteet on kytketty pois päältä, ne eivät tietenkään kuluta lainkaan sähköä.

Sähköllä lämpiävien laitteiden etu on se, että jos taloudessa käytetään esimerkiksi takkatulta, siitä saatava lämpö vähentää automaattisten sähkölaitteiden energiankulutusta, sillä ne voidaan säätää toimimaan vain tiettyyn haluttuun lämpötilaan saakka. Kun takasta tai vaikkapa uunista tuleva lisälämpö lämmittää huoneistoa, alkaa patterit viiletä, jolloin sähkönkulutus pienenee. Siksi sähkökäyttöiset laitteet ovat parempia kuin muut lämmitysjärjestelmät, jotka eivät reagoi lisälämpöön samalla tavalla. Järjestelmän etu on myös se, että eri huoneisiin ja tiloihin, kuten asuinhuoneiston olohuoneeseen, makuuhuoneisiin on helppo asettaa eritasoiset lämpötilat tarpeen mukaan puhumattakaan esimerkiksi autotallista tai varastotiloista, joissa vain tarvittava jäätymisen estävä lämpötila on tarpeen.

Nykyaikaisissa laitteissa on myös ajastimet, joka mahdollistaa sen, että lämpötila voidaan asentaa muutamaa astetta lämpimämmäksi päivän ajaksi ja hieman viileämmäksi yöaikaan, jolloin lämpöä ei tarvita yhtä paljoa.

Monipuoliset sähköllä toimivat laitteet joka talouteen

Sähköllä lämpiäviä laitteita on valtava määrä erilaisia, joista on hyvä valita kuhunkin talouteen paras vaihtoehto. Perinteisin laitteisto on patterilämmitys, joka toimii usein omakotitalojen lisäksi kerrostaloissa. Monissa talouksissa on nykyään asennettu myös lattialämmitys, joka on erinomainen ja miellyttävä lämmitystapa. Sitä hieman harvinaisempi on kattolämmitys, joka ei kuitenkaan voita lattialämmityksen mukavuutta ja sähkön tehokasta käyttöä. Olemassa on myös ikkunalämmitys, joka ei niinkään toimi pelkästään sisätilan lämmitysjärjestelmänä, vaan kylmästä ikkunapinnasta tulevan vedon minimoimiseksi. Monesti viileää tunnetta ei aiheutakaan pelkkä lämpötila, vaan talossa olevat huokoiset pinnat, jotka päästävät kylmää ilmaa sisään ja aiheuttavat vetoa. Siksi nämä erilaiset lämmitysjärjestelmät ovat omiaan nykyaikaisesti ja tehokkaasti eristetyissä pienkotitalouksissa.

Sähkön jatkuvasti nousevan hinnan ei tarvitse huolestuttaa

Sähkön yksikköhinta ja sen siirtomaksut ovat nousseet jo pitkään ja ne tulevat entisestäänkin edelleen nousemaan, mutta tehokkaalla ja hyvällä rakennustekniikalla voidaan minimoida suurta sähkönkulutusta. Moni talous valitseekin sähköjärjestelmän päälämmitysjärjestelmäksi, mutta se toimii erinomaisesti myös osana talon lämmitysjärjestelmää vaikkapa puulämmityksen kanssa.

Tulevaisuudessa sähkölämmitys edelleen tulee jatkumaan, vaikka mahdollisesti sähköenergiaa tullaan saamaan ennemmin luonnollisista materiaaleista, kuten auringosta, tuulesta ja vedestä. Edistysaskeleet sähkön jakelussa ja tehokkaissa lämmitysmenetelmissä saavat aikaan sen, että samalla vaikka sähkön hinta nousee, laitteiden sähkön kulutusta saadaan samaan tahtiin minimoitua jatkuvasti.

Sähköllä toimiva lämmitys on saanut nykypäivänä hieman negatiivisen leiman, mutta asia ei ole niin mustavalkoinen kuin luullaan. Uusien talojen rakentajille se on edelleen yksi parhaista lämmitysjärjestelmistä, mikäli rakentaminen on lämpötiivistä ja nykyaikaista.