Ilmalämpöpumppu on myös ekoteko

Ilmastonmuutoksen uhan edessä meidän on hiilineutraaliuteen pyrkiessämme pakko lisätä hiilidioksidivapaiden lämmitysmuotojen käyttöä mahdollisimman paljon. Ekologisille lämmitysvaihtoehdoille on siis kysyntää Suomessa, jossa hyvin suuri osa taloista lämmitetään edelleen öljyllä tai puulla. Öljy on fossiilinen polttoaine, jonka polttamisen yhteydessä ilmakehään siirtyy erilaisia savukaasuja, kuten hiilidioksidia. Puun polttamisen yhteydessä ilmaan pääsee puolestaan terveydelle haitallisia pienhiukkasia, hiilivetyjä ja häkää, sekä tietysti myös hiilidioksidia.

Ilmalämpöpumppu ottaa energiansa suoraan ilmasta. Pumpun sisällä on kylmäainetta, jota järjestelmä kuljettaa kahden kennon välillä. Toinen kenno toimii höyrystimenä ja toinen lauhduttimena, joten kennoissa liikkuessaan kylmäaine muuttaa muotoaan nesteestä höyryksi ja siitä takaisin nesteeksi. Höyrystyessään ulkoyksikön kennossa kylmäaine sitoo itseensä lämpöä ja kun se muuttuu kompressorin aiheuttaman paineen avulla sisäyksikön kennossa takaisin nesteeksi, se puolestaan vapauttaa lämpöä. Tämä vapautuva lämpöenergia puhalletaan tuulettimen avulla huoneilmaan, jolloin huone lämpenee. Jäähdytyskäytössä kylmäaineen virtaus käännetään toiseen suuntaan, jolloin huoneilma puolestaan viilenee. Innova-ilmalämpöpumpun ostaessasi saat myös takuun sille, että käytetty kylmäaine on samanaikaisesti tehokas ja ympäristöystävällinen.

Ekoteko, joka maksaa itse itsensä

Sähköautojen ja luomuruokien korkeammat hinnat tuntuvat antavan ihmisille virheellisen käsityksen siitä, että ilmastonmuutosta hidastavat keksinnöt ovat kalliimpia kuin perinteiset vaihtoehdot. Toki ilmalämpöpumppu ei toimi ilman sähköä, mutta se on silti huomattavasti huokeampi vaihtoehto kuin perinteinen sähkölämmitys, etenkin, kun muistaa tehdä sähkön kilpailutuksen. Se on siis ekoteko, joka myös maksaa itsensä ajan kanssa takaisin. Mikäli hankit sähkösi sähköyhtiöltä, joka ei käytä sähköntuotantoon fossiilisia polttoaineita, on ilmalämpöpumpun hankinta todellinen ekoteko.

Talouden lämmityskustannuksista riippuen saatat saada maksettua ilmalämpöpumpun hankinnasta syntyneet kuukausierät sillä rahalla, mitä säästät sähkölaskussa pumpun asentamisen jälkeen! Siksi se onkin lämmitystratkaisu, joka on lähes jokaisen oman asunnon omistajan ulottuvilla. Mikäli isot sähkölaskut laskevat elintasoasi, mutta luottotietosi ovat kunnossa ja perustoimeentulo muuten turvattu, kannattaa sinun ehdottomasti harkita ilmalämpöpumppuun siirtymistä. Tavalla tai toisella ilmalämpöpumppu maksaa yleensä itsensä takaisin muutamassa vuodessa alkuinvestoinnin suuruudesta riippuen. Moni talonomistaja onkin havahtunut ilmalämpöpumppujen tuomiin säästöihin, joten niiden kysyntä on kasvanut vuosi vuodelta. Ilmalämpöpumpun hankinta saattaa myös lisätä talon jälleenmyyntiarvoa ja lisätä sen houkuttelevuutta ekologisuutta hakevien ostajien silmissä.

Kuinka säästää energiaa ilmalämpöpumpulla

Energiansäästö ilmalämpöpumpulla ei ole kuitenkaan itsestäänselvyys, sillä väärin asennettuna ja huollettuna laitteesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Ilmalämpöpumppua ei kannata esimerkiksi asettaa keittiöön silloin, kun keittiö sijaitsee erillisessä huoneessa. Ruuanlaitosta syntyvä rasvainen ilma nimittäin alentaa laitteen tehoa, koska se tukkii ajan kanssa laitteen suodattimet. Mikäli et ole myöskään valmis näkemään vaivaa laitteen huoltamisen suhteen, kannattaa ilmalämpöpumppu jättää hankkimatta, sillä huoltamaton laite aiheuttaa ajan kuluessa yhä suurempia sähkölaskuja ja voi johtaa myös vaaratilanteisiin, sillä likainen laite saattaa puhaltaa sisäilmaan terveydelle haitallisia hiukkasia.

Oikeankokoisen ilmalämpöpumpun valinta on erittäin tärkeää

Suurempiin, Innova-ilmalämpöpumppujen tapauksessa yli 200 neliömetrin asuntoihin saatetaan tarvita jopa kaksi ilmalämpöpumppua. Tämä siksi, että liian pieni ilmalämpöpumppu joutuu käymään jatkuvasti täydellä teholla, mikä tarkoittaa suurempaa sähkönkulutusta. Mikäli laite joutuu myös jatkuvasti venymään äärimmilleen, lyhenee sen käyttöikä myös huomattavasti.

Voit helposti ajatella, että homma ratkeaa hankkimalla mahdollisimman suureen tilaan tarkoitettu ja tehokas ilmalämpöpumppu. Tämä ajatusmalli on väärä, sillä ilmalämpöpumppua ei missään nimessä kannata myöskään ylimitoittaa. Ylimitoitettu ilmalämpöpumppu lämmittää tai viilentää huoneilmaa katkonaisesti tasaisen käynnissä pysymisen sijaan, sillä se pääsee tavoittelemaansa huoneenlämpöön liian nopeasti. Tämä lyhentää laitteen käyttöikää ja kuluttaa enemmän sähköä, koska laite käynnistyy ja sammuu vähän väliä, mikä aiheuttaa ylimääräistä rasitusta koneistolle.

Ota muut lämmitystavat huomioon

Ilmalämpöpumppua ei missään nimessä kannata pitää ainoana lämmönlähteenä. Jopa Innovan erinomaiset, erityisesti pohjoisiin oloihin suunnitellut laitteet eivät kykene lämmittämään, kun ilma ulkona painuu liikaa pakkasen puolelle. Lisäksi aina täytyy ottaa huomioon se, että laite voi syystä tai toisesta hajota. Vaikka takuu korvaisikin laitteen, on korvaavaa laitetta odoteltaessa turvauduttava muuhun lämmitysmuotoon.

Ilmalämpöpumppua kannattaa sen ekologisuuden vuoksi käyttää ensisijaisena lämmitystapana. Jos talossasi on sähkölämmitys, voit asentaa toissijaisen lämmönlähteesi, kuten patterit tai öljylämmityksen haluamaasi ylläpitolämpötilaan. Ylläpitolämpötilan suositellaan olevan noin nelisen astetta ilmalämpöpumpun tavoitelämpötilaa alhaisempi. Näin asunnon lämpötila ei koskaan laske liian alas, vaikka ilmalämpöpumppu lakkaisi äkillisesti toimimasta.

Mikäli omistat takan, kannattaa sinun kytkeä ilmalämpöpumpun automaattitoiminto pois päältä aina lämmittäessäsi takkaa. Mikäli takka nimittäin nostaa huoneen lämpötilaa liikaa, voi ilmalämpöpumppu alkaa yhtäkkiä viilentämään huoneilmaa, mikäli olet asettanut sille tietyn tavoitelämpötilan, jota sen tulee ylläpitää.

Käytä laitetta oikein ja huolla se säännöllisesti

Innova-ilmalämpöpumput omaavat korkeimman mahdollisimman energialuokituksen, A+++, mutta sekään ei pelasta sinua, mikäli käytät laitettasi väärin. Tutustu ohjekirjaan huolellisesti, jolloin opit laitteen oikeaoppisen puhdistuksen ja saat tarkat tiedot laitteen vaatimista puhdistus- ja huoltoväleistä. Pölyinen sisäyksikkö menettää ajan kanssa tehonsa ja kuluttaa enemmän energiaa. Syksyllä kannattaa pitää huolta siitä, että ulkoyksikön päälle ei pääse kertymään lehtiä ja sama on hyvä tehdä talvisin lumen kohdalla. On hyvä ottaa etukäteen selvää asuinalueesi vuosittaisesta lumimäärästä, jolloin laitteen peittyminen lumikinokseen on helpommin ehkäistävissä.

Koska ilmalämpöpumput toimivat kompressorin avulla, on sen sähkönkulutus kaikkein pienin silloin, kun kompressori on aina päällä. Näin se ei koskaan joudu käymään täysillä kierroksilla, mikä nostaa sähkönkulutusta ja lyhentää laitteen käyttöikää. Kun laite on koko ajan päällä, osaa se myös itse pitää huolta, sillä pohjoisissa oloissa tarvitaan jäätymisenestoautomatiikkaa, jonka avulla laitteisto pysyy kunnossa ympäri vuoden.

Innova-ilmalämpöpumput on suunniteltu optimaalista energiankulutusta varten. Siksi niistä löytyy erillinen yötoiminto. Tämä takaa sinulle miellyttävän nukkumislämpötilan, sillä suositusten mukaan makuuhuoneen tulisi olla öisin jopa vain 18 astetta miellyttävän yöunen takaamiseksi. Innovan yötoiminto siis maksimoi samanaikaisesti nukkumismukavuuden ja tuo sinulle myös selkeää säästöä, koska alhaisemman lämpötilan ylläpito ei vaadi niin paljoa energiaa.

Vaikka ulkoyksikkö ei miellytä kaikkien silmää, ei sitä saa koteloida piiloon tai asentaa mihinkään suljettuun tilaan. Tämä johtuu puhtaasti ilmalämpöpumppujen toimintaperiaatteesta, sillä nimensä mukaisesti ulkoyksikön tulee päästä hyödyntämään ulkoilmaa. Mikäli haluat optimoida energiankulutuksen niin kesällä kuin talvella, kannattaa ulkoyksikkö pyrkiä asentamaan varjoisaan paikkaan. Näin laite ei joudu viilentäessään jäähdyttämään ulkoilmaa niin paljon kuin suorassa auringonpaisteessa. Mikäli ulkoyksikkö asetetaan katolle, tulee olla erittäin tarkka siitä, että kondenssivesi pääsee turvallisesti pois rakennuksesta vaurioita aiheuttamatta.